Voorlopige hechtenis van 18-jarig meisje is opgeschort

2600
Sint Maarten Courthouse

Philipsburg, De 18-jarige vrouw, J.B. R., die verdacht wordt van de mishandeling van een 14-jarig meisje, is gisteren 31 maart 2015 vrijgelaten uit haar voorlopige hechtenis. De vrouw was op vrijdag 27 maart 2015, nadat de dag ervoor aangifte was gedaan van mishandeling, aangehouden. De mishandeling heeft voor ophef gezorgd nu deze is gefilmd en op social media is geplaatst.

Het Openbaar Ministerie meent dat er sprake is van een ernstig feit, maar de persoonlijke omstandigheden van de verdachte hebben de doorslag gegeven voor haar schorsing. De verdachte is van jonge leeftijd, zij heeft geen strafblad en zij heeft niet eerder agressiviteitsproblemen op school vertoond. Belangrijk is ook dat zij, op maandag na de vechtpartij, zichzelf reeds had gemeld bij de politie. Zij heeft volledige medewerking aan het onderzoek verleend. Gelet op die omstandigheden heeft het OM de rechter-commissaris geadviseerd de voorlopige hechtenis te schorsen onder bepaalde bijzondere voorwaarden. De verdachte moet zich melden bij de reclassering en meewerken aan de totstandkoming van een psychologisch en/of psychiatrisch rapport.

De rechter-commissaris heeft dit standpunt gevolgd en daarnaast een contactverbod met het slachtoffer opgelegd. De verdachte zal door haar school in de gelegenheid worden gesteld om haar examens te maken. Zij zal voorts tot aan de zitting onder toezicht blijven staan van de reclassering (SJIB). Het is nog niet bekend wanneer de zitting zal plaatsvinden. Vooruitlopend op haar toekomstige taak als Bureau Slachtofferzorg is de Voogdijraad door het OM verzocht om in gesprek te gaan met het minderjarige slachtoffer en haar familie.

Onderzocht wordt of een vorm van herstelbemiddeling mogelijk is. In de tussentijd zal de politie verder gaan met het onderzoek naar de vechtpartij. Zo zal onderzocht worden wie de vechtpartij heeft gefilmd en wie de vechtpartij heeft aangemoedigd. Het OM benadrukt dat het filmen van een vechtpartij onder omstandigheden strafbaar is (“happy slapping”). Ook het aanmoedigen van een vechtpartij kan strafbaar zijn onder de bepalingen van openlijk geweld. Het is altijd beter om de vechtpartij te proberen te stoppen of om hulp te halen.