Bezoek Caribisch deel Koninkrijk: Vrijdag 27 en zaterdag 28 januari – Bonaire

2217
Bonaire Gezaghebber Edison Rijna begroet Koning Willem Alexander, Koningin Maxima en de Prinses van Oranje op het vliegveld. (Foto-ANP)

 

Koning Willem-Alexander, Koningin Máxima en de Prinses van Oranje brengen een bezoek aan het Caribisch deel van het Koninkrijk. Het bezoek staat in het teken van de kennismaking van de Prinses van Oranje met het Caribisch deel van het Koninkrijk. Het Koninklijk gezelschap wordt begeleid door staatssecretaris Van Huffelen van Koninkrijksrelaties en Digitalisering.

Bezoek Caribisch deel Koninkrijk

De Koning, Koningin Máxima en de Prinses van Oranje komen vrijdagmiddag aan op Bonaire, waar gezaghebber Edison Rijna ze begroet op het vliegveld. Zaterdagochtend ontvangt gezaghebber Rijna het gezelschap in de ambtswoning, waarbij ook de leden van de Eilandsraad en gedeputeerden aanwezig zijn.

Aansluitend bezoeken zij bij Witte Pan de ‘slavenhutjes’, die symbool staan voor het slavernijverleden van Bonaire. Vervolgens maakt het Koninklijk gezelschap een rondrit langs de westkust en bezoeken zij Nos Zjilea in Cultural Park Mangazina di Rei, waar het cultureel-historisch erfgoed van Bonaire wordt getoond. Buurtbewoners vertellen over hun wijken, een familie van vier generaties bakt brood in een oude steenoven en basisschoolkinderen treden op met het leerorkest. Ook bekijkt het  gezelschap een tentoonstelling over de geschiedenis van het eiland.
Vervolgens vindt in Arawak een lunch plaats met inwoners van Bonaire over actuele thema’s, zoals klimaatverandering, landbouwontwikkeling en armoedebestrijding.

In de middag volgt een bezoek aan de baai van Sorobon waar een windsurfdemonstratie plaatsvindt. Bonaire staat bekend om de goede windsurfmogelijkheden en de talenten die het voortbrengt. Vervolgens spreken het Koninklijk Paar en de Prinses van Oranje met junior rangers van Stichting Nationale Parken Bonaire over natuurbehoud van het kustgebied. Het gaat met name om de mangroves die de kust beschermen. Het gezelschap maakt een boottocht door de baai en het mangrovegebied.

Het bezoek aan Bonaire wordt in de avond afgesloten in Kralendijk met een bezoek aan ‘Taste of Bonaire’, een culturele markt met lokale producten, gastronomie en muzikale optredens.

Bron: Het Koninklijk Huis