128 kilo cocaïne uit het water gehaald

3257

SIMPSONBAY, Sint Maarten — De Zr.Ms. Groningen, het stationsschip van Defensie dat op dit moment kustwachttaken uitvoert in het Caribisch gebied, heeft vrijdag 15 juli 2016 omstreeks 23.00 uur een verdacht vaartuig achtervolgd. Het voer zonder verlichting met hoge snelheid richting St. Maarten.

De FRISC, de snelle onderscheppingsboot van de Zr.Ms. Groningen met een boardingteam van de Kustwacht is ingezet om het vaartuig te achterhalen en even na middernacht kon de FRISC lansgszij het vaartuig komen, waarna drie leden van het kustwacht boardingteam aan boord gingen. Tijdens het gesprek met de twee opvarenden van het vaartuig werd er een man aangetroffen in het water nabij de twee vaartuigen. Deze man is aan boord van de FRISC genomen.

De man was volledig naakt en gaf aan dat hij al geruime tijd in het water lag en afkomstig was uit Venezuela. Hij zei dat hij met vier andere vrienden was gaan vissen was en dat hun boot was gezonken. Deze verklaring leek niet te kloppen met de fysieke conditie van de drenkeling, maar om een en ander zeker te stellen is er door de Zr. Ms. Groningen en een tweede FRISC nog gezocht in de omgeving naar meerdere drenkelingen, maar deze zijn niet aangetroffen.

De FRISC heeft de drenkeling en het kleine vaartuig richting St. Maarten geëscorteerd, de drenkeling is daar onderzocht door de personeel van een opgeroepen ambulance. Vervolgens zijn de twee personen die aan boord waren van het kleine vaartuig en de drenkeling overgedragen aan de lokale politie.

Op zaterdag 16 juli heeft de Zr.Ms. Groningen vijf pakketten uit het water gehaald met cocaïne. Ze werden opgemerkt door een uitkijk van het stationsschip, waarna de NH90 boordhelikopter en de FRISC werden ingezet. Terwijl de NH90 op dat moment een verkenningsvlucht uitvoerde werden gelijktijdig de eerste pakketten door de FRISC uit het water gehaald.

De helikopter heeft vervolgens ook nog twee pakketten opgepikt. Bij nader onderzoek bleek het te gaan om 128 kilo cocaïne. De pakketten zijn overgedragen aan de kustwacht autoriteiten op St. Maarten. Er wordt onderzocht of de onderschepping van de drugs te maken heeft met de actie van de dag ervoor, aangezien de pakketten in de buurt werden gevonden van de locatie waar de dag eerder het kleine vaartuig werd aangehouden.