Derde drugsvangst voor marineschip in Caribisch Gebied

2989

PHILIPSBURG, Sint Maarten — Het Nederlandse marineschip Zr.Ms. De Zeven Provinciën heeft begin deze maand meer dan 250 kilo cocaïne onderschept. Vorige maand deed het fregat ook al twee drugsvangsten van respectievelijk 400 en 600 kilo. De actie op de Caribische Zee was, net als bij de eerdere onderscheppingen, een succesvolle samenwerking met Belgische en Amerikaanse eenheden.

Na een melding van een Amerikaans patrouillevliegtuig over een verdachte zeilboot, voer Zr.Ms. De Zeven Provinciën naar de aangewezen locatie. De zeilboot werd doorzocht door een team van de Amerikaanse kustwacht dat speciaal hiervoor met het fregat meevaart. Daarbij werd duidelijk dat het vaartuig ruim 250 kilo smokkelwaar aan boord had. Naar verwachting was een deel van de contrabande al door de enige opvarende overboord gegooid. De vanaf Zr.Ms. De Zeven Provinciën opgestegen Belgische boordhelikopter controleerde de zeilboot en omgeving op verdachte activiteiten.

Anti-drugsoperatie
De verdachte, het vaartuig en de drugs zijn inmiddels overgedragen aan de Amerikaanse kustwacht. De actie vond plaats in het kader van de internationale drugsbestrijdingsoperatie Carib Venture, onder leiding van de Commandant der Zeemacht in het Caribisch Gebied. Zr.Ms. De Zeven Provinciën is sinds januari dit jaar in het Caribisch Gebied. Daar wordt het als stationsschip tot mei ingezet voor kustwachttaken en antidrugsoperaties.