Generaal Harry van den Brink nieuwe Commandant Koninklijke Marechaussee

2884

Nederland — Luitenant-generaal mr. H.(Harry) van den Brink wordt op donderdag 5 november 2015 in aanwezigheid van Minister van Defensie Hennis-plasschaert, aangesteld als Commandant der Koninklijke Marechaussee. Hij volgt hiermee luitenant-generaal dr. J.A.J. (Hans) Leijtens op.

De commando-overdracht vindt, met het bijbehorende ceremonieel, plaats op het Binnenhof in Den Haag.
De 54-jarige generaal Harry van den Brink begon in 1979 op zijn 17e als marechaussee. Hij werkte onder meer bij de beveiliging op Paleis Soestdijk en in de grensbewaking op luchthaven Schiphol.

Na afronding van de onderofficiersopleiding in 1985 werkte hij kort als instructeur. Daarna begon hij aan de officiersopleiding. In die hoedanigheid diende hij onder meer als Projectleider Calamiteiten District Koninklijke Marechaussee Luchtvaart en chef staf district Schiphol.

In 2011 was hij commandant van het district Schiphol. Sinds september vorig jaar is Van den Brink plaatsvervangend commandant Koninklijke Marechaussee.

Met de aanvaarding van het commando over de Koninklijke Marechaussee wordt generaal van den Brink tevens Gouverneur der Residentie. Daarmee wordt hij verantwoordelijk voor het militair ceremonieel in de hofstad.

De huidige commandant, Luitenant-generaal dr. Hans Leijtens, is per 1 november 2015, benoemd tot Directeur-Generaal van de Belastingdienst. Hij was sinds mei 2012 Commandant van de Marechaussee.